tisdag 21 juni 2011

Gammalt skolmaterial


Här i byn finns en fd skola. Själv är jag inte uppväxt här, men mannen har gått i den lilla byskolan från åk 1 till åk 6. Äldre dottern hann börja där i förskolan, men sen under hösten flyttade hela skolan till grannbyn.  Halva byggnaden är nu renoverad, medan halva byggnaden är rivningshotad. Synd och skam på väl fungerande utrymmen... Bland annat en riktigt charmig gymnastiksal/festsal. Hur som helst har vi varit där och plockat och röjt i flera repriser, nu senast igårkväll. Passade då på att plocka med mej hem en hel del gamla skolböcker. Synd och skam att bara slänga, men ingen tycks vilja ta till vara dem...


Bland annat dessa rariteter, daterade 1949, dock bara nr 9 och 10.


Sen hittade jag också en komplett serie med bokstavsbilder.


Aa för apa och Öö för ödla...

Kan också erkänna att jag varit uppklättrad på uthusvinden och kikat på gamla charmiga skolpulpeter. En "loppis" finns på förslag, men i nuläget vet vi inte hur det blir. Lovar att meddela er om så blir fallet :O)

10 kommentarer:

Livet på Vestergård sa...

Jag kan tänka mig att det finns en del skatter där. Så roligt med rktigt gamla skolböcker!

Ullis sa...

Vilka härliga bokstäver!

Så Vitt Jag Vet sa...

Vilka skatter du fann.. Vi hade renovering på vårt skolhus för 5 år sedan.. Då fick inget slängas då vi tömde huset.. Museiverket skulle kolla först... Det är ju bra att nån tar hand om rariteter som annars skulle kastas..
Synd att byskolor inte får finnas mer !
Kraam
Sanne

Lilith sa...

Välkommen tillbaka i bloggvärlden, hade missat dina nya inlägg så jag fick läsa tillbaka lite! Har saknat dina inlägg, men det är ju helt försåeligt att tiden och orken säkert inte funnits. Grattis till avslutade studier! :)
Oj vilka skatter du hittat, så spännande det måste ha varit att botanisera bland allt som fanns i den gamla skolbyggnaden! Hoppas byggnaden kommer i användning igen, som du sa vore det ju synd på väl fungerande utrymmen som bara står tomma. Det har en gång i tiden funnits en egen byskola också här, men det var länge sen... Numera går alla barnen i en gemensam skola i grannbyn.
Ha nu en riktigt fin midsommar! Kram!

Louise sa...

Oj ja så mycket böcker jag också slängt på de skolor jag jobbat på under åren... Bokstavsplanscher är alltid kul! Skön midsommar!

Lantliga drömmar sa...

Bokstavsbilderna är härliga! Vilken upplevelse att få rota omkring där i skolan och se alla gamla saker! Roligt! :)

Kamomilla sa...

Ta hand om allt om ingen annan gör det- sånt där har det förstörts bra mycket av och det är ju bara så ruskigt!!
De är verkliga rariteter! Morgondagens antikviteter.

Huset på landet sa...

De där bokstavsbilderna skulle jag gärna ha tagit hand om också ;).
Ja hihi, vi hade verkligen lyckats fota samma motiv på öppna portarna.

Jag önskar dig och din familj en riktigt skön midsommar!

& Grattis till avklarade studier!

Kram, Nicole

Lilja's Corner sa...

Jag älskar gamla skolböcker! Jag köpte en hel hop då Solf skola hade loppis. Mest biologiböcker men också tre läseböcker som var skrivna av Elsa Beskow. Där var det förresten Hem och Skola som skötte om loppisen. Jag var också sugen på några stora kartor (sånadär som man rullar ner), men dom blev kvar. Och alla fina skolplanscher gick ju förståss första kvällen!

Hemska saker om sånt skulle bli bortslängt! Bra vi är många som gärna tar emot ;)

Hoppas ni får en fin midsommar!

Johan sa...

Kul!

Jag har samlat skolmaterial sedan årskurs 3 i grundskolan. Håller nu på att sammanställa arkivet i nya lokaler och välkomnar alltid material. Här är vår Facebook-sida:
http://www.facebook.com/skolsamling