onsdag 30 juli 2008

Glas och flaskor



Kunde inte släppa tanken på de gamla flaskorna, och så plötsligt föll mina ögon på denna gamla träback. Den har stått tom länge i mitt kök, men nu är den fylld med flaskor, och hamnade i kvisten i stället. Hartwall står det på den och 68. Vet inte om siffran är ett årtal eller antal. Månne det inte fanns plastbackar år 1968??


Så har också min samling av udda små snapsglas utökats med fyra nya vänner. Tycker de är så söta och charmiga dessa små glas. Alla kan välja sitt eget, STORT eller litet, efter tycke och smak... :O) Dom bor alla i mitt underbara vitrinskåp (som pappa målat några gånger åt mej i olika färger, och som han INTE skall måla någon mer gång påstår han... :O)




Igårkväll blev det ett kvällsdopp! För barnen alltså, inte för mej, hujedamej... :O) Men härligt ändå med såhär fina kvällar, och jag har faktiskt simmat också några gånger denna sommar...

måndag 28 juli 2008

Gåvor

Den ena köpt på rea och den andra från loppis för nästan samma peng. De är inte exakt lika men matchar varandra. Så nu har vi varsin bredvid sängen...



Har varit asocial, obloggad och riktigt datorfri denna vecka!! Skönt faktiskt och kanske hälsosamt också... För nu imorse kl 8 satte jag mej framför min vän Mac:en för det kommande året... :O) Har ägnat mej åt familjen, stranden och SOLEN de senaste dagarna! Summasumarum av min semester är några soliga dagar i början, några riktigt soliga dagar nu på slutet (tur är väl det...), alla större målarprojekt ogjorda, men många mindre oplanerade projekt gjorda. Och livet fortsätter ju efter semestern också... :O) (fast det inte alls känns så just nu...) Skönt ändå att barnen får fortsätta sin ledighet ännu två veckor innan skolan börjar. Skall bli intressant att höra om deras dagar när pappa skall packa picknickkorgen och bilen full av alla andra strandsaker (han är absolut inget strandlejon... :O)


En av dessa dagar hade jag besök av en väninna från skoltiden, som numera bor i landet over there. Hon vet vad jag gillar, för hon gillar samma saker... :O) Fick några verkliga rariteter av henne!! I och med hennes flytt till landet långt borta kunde hon inte släpa med sej alla sina grejer så då fick en del av dem flytta in hos mej istället. Tack snälla snälla du!! Ser framför mej glasburken full med lök, och det härligt slitna arabiafatet fullt med gröna äpplen. Och gamla vackra flaskor kan man inte få för många av...

Och nu har jag en hel del att läsa ikapp hos er andra... :O)

måndag 21 juli 2008

Sista veckan...



Blommorna fick jag av barnen häromdagen (låt vara osagt var de har plockat dem...) Kaffekopparna har jag fått av mamma (börjar ha en trevlig liten samling nu av omaka blåvita kaffekoppar) Och tidningsbunten lånade jag av syster. Det är ganska skojigt egentligen med min syster. Hon är ganska många år yngre än mej och har under åren varit sådär måttligt intresserad av inredning. Men nu under de senaste månaderna har detta intresse växt explosionsartat... (kan dock ha att göra med att de köpt en egen lägenhet som skall inredas... :O) Senast vi var där på besök (första maj helgen) hade hon köpt sin FÖRSTA inredningstidning, och nu förra veckan vi var där hade hon en hel HÖG av dem... :O) Och det är också ganska intressant hur lika vi tänker inredningsmässigt (eller så har jag hjärntvättat henne...) Nu pratar hon om gamla hatthyllor, knoppbrädor, en gammal dörr som sänggavel, och pappa är tvungen att måla alla möbler vita!! Skall bli spännande att se hur slutresultatet blir!

Igårkväll var vi på en utomhusteaterföreställning! Läktaren är en sk vridläktare som snurrar, och omgivningen är så gemytlig. Detta var extra spännande för lillasyster som inte varit med förut. Storasyster hade tutat i henne att den snurrar jättefort, så man måste hålla i sej...

Kika gärna in till Leva som jag och delta i hennes tävling! Denna min sista semestervecka skall jag försöka njuta extra mycket!! Började dock inte så bra med gråmulet och regn (ÅTERIGEN!!!!!) och dessutom har jag tandvärk... :O(

fredag 18 juli 2008

Fynd...


Ikea kräver ingen närmare förklaring, och Ikea i Raisio är snarlika de andra jag också besökt... :O) Ej heller några stora inköp (de gjordes förra sommaren inför flytten...) Hade dock två kassar med de obligatoriska varorna; långa ljus, tjocka ljus, små ljus, badhanddukar, kökshanddukar etc. etc. Det mest revolutionerande var dessa spetsiga kuddöverdrag. Uutuus stog det, vet inte då hur nya de är, men jag har inte sett dem tidigare och tyckte de var värt sitt pris (3,95 tror jag det var...) Köpte också en brun wc-sits som jag all by my self har fixat fast idag. Alldeles onödigt tyckte han jag bor med ifjol när jag hade det på förslag... men denna gången var han ju inte med... :O)


Vi hann också shoppa en dag inne i själva Åbo, och där blev det förstås ett besök i favoritboden!! "Aarteita & Antiikkia" (Skatter & Antik) heter den. Och dagen till ära var det -30% i den! Precis innanför dörren stod denna skapelse som funnits hur länge som helst på min önskelista. Kannan - 30% och baljan var viimeinen kappale och lite skråmad, så den fick jag för halva priset!! Jag var nöjd och glad... :O) De skall så småningom hamna i badrummet som jag för tillfället håller på och inreder...



Fast en hel del nya saker har nu istället hamnat på min önskelista... Ser ni den underbara lyktan i trappan, och som ni vet sedan tidigare så älskar jag ju blåvit emalj!




Tack snälla syster för husrum! Förhoppningsvis behöver vi inte sova inklämda under köksbordet nästa gång vi anländer... ;O) Och tack snälla Hanna för trevligt resesällskap!



Skall nu också passa på och TACKA för de utmärkelser jag fått de senaste dagarna. Denna brillianta sak har jag fått; av Hennas dagdrömmar, som alltid bjuder på en massa trevliga inspirerande projekt! Och av Anne med den härliga bloggen Huvilaunelma. Massor med härliga lantliga bilder. Och av Ulrika med den underbara bloggen Mocka. Hon var en av de första finlandssvenska bloggar jag började följa med, och hon har alltid inspirerat mej. Kika in till dem ni också!! Och jag ger denna vidare åt alla er som finner nöje i att kika in till mej... :O) Ha en skön helg alla!

måndag 14 juli 2008

Antika hörnan...


Igår morse fick jag assistans med hyllan i sovrummet. Hann också inreda en del på förmiddagen innan det bar iväg på andra äventyr... På hyllan hamnade några gamla böcker, några ljusstakar och gamla svartvita foton i shabbiga ramar. Under hyllan fanns redan ett gammalt bord. Det kommer från mina morföräldrars hus. Spegeln fanns i det hus som revs på vår tomt, och den ställde jag bara lutandes mot väggen. Den är av den riktigt gamla sorten så det går knappt att spegla sej i den, men charmig ändå. Symaskinen är ett auktionsfynd! Så detta blidde min antika hörna för tillfället... :O) Fattas bara en ny stilig vit MacBook... så vore det perfekt!!


Andra ändan av sovrummet har ni redan sett förut...


Här kommer också några nya auktionsfynd. Funkade bra fast jag inte ens var närvarande, och ändå så levererades dessa fina saker över helgen. En trevlig pall (med en trevlig funktion som jag visar en annan gång... :O) och söta kaffekoppar. De rosiga blommiga till lillasysters köksvrå och de blå åt mej. Tack snälla du!



Nu bär det av till stranden och simskolan. Och imorgon bär det av till Åbostaden och IKEA!!!!! Lyckliga mej... :O) Hej så länge!

fredag 11 juli 2008

Pysselida...

Vårt dygn med PYSSELIDA var skoj! Först gjorde vi badbomber, eller badbakelser kanske är ett bättre namn på dem... Det var enkelt!! och resultatet blev helt ok tycker jag för att vara första gången. Övning ger färdighet, och kanske de nästa gång blir lite mer välformade... :O) Vi använde muffinsformar av silikon. Jag ville göra vita men det gav inget gensvar alls... så färggrant blev det! Har dock inte provat någon ännu, så jag kan inte svara för att de funkar. Kanske vattnet blir alldeles blått eller rosa av karamellfärgen...


Här bjuder jag på receptet. En sats räckte till en muffins, så man kan gärna mångdubbla det från början.

Detta behövs: citronsyra (från apoteket), bikarbonat (samma som matsoda lärde jag mej på Halpa Halli...:O), karamellfärg, doftolja samt olivolja.
Häll ner 1 msk citronsyra och 4 msk bikarbonat i en skål och rör ihop. Droppa i valfri karamellfärg och blanda in det i pulvret så badbomberna får sin kulör. Droppa sen i valfri doftolja och rör om i skålen. Häll därefter i olivolja tills massan blir fast och du kan krama ihop bollar av den. Tillsätt också ev. potpurri och fyll en form eller rulla en boll för hand. Lägg sedan för att torka (tar ca ett dygn).

När "småbarnen" tittade bolibompa pysslade vi själva, Ida och jag. Då gjorde vi blomprydnader av järntråd. (Tack för inspirationen Hanna...) Tyckte de blev helt ok för att vara första gången... ;O)



Och Ida gjorde vackra frisyrer på flickorna!



Och till sist en bild på det söta tovade hjärtat jag fick av henne. Tack snälla rara du!!


Igårkväll var jag på Närpes Skolmusikkårs 50-års jubileumsshow (långt ord det där....) Tre timmar med sång, musik, dans och humor av riktigt hög klass. Mäktigt!! Och som gammal medlem i den föreningen (cirkus 13 år som drillflicka) skall jag ikväll på en nostalgisk återträff. Det blir trevligt! Och på söndag är det loppisdag!! Ha en skön helg alla! Hälften av semestern har gått, vilket ju innebär att hälften fortfarande är kvar... :O) Men snälla rara någon som hör mej, lite bättre väder vill vi nog ha!!

onsdag 9 juli 2008

Excursion...


Måndagens gråkalla väder ledde mej ut i uthuset på excursion (igen... :O) Denna gången blev det ännu några lådor... och en söt liten mjökpall + charmigt slitna lerkrukor. Hittade också endel grejer som går under kategorin skrot. För mej patinerat skrot, och för mannen vanligt skrot som skall tillbaks in i uthuset... Kanske ni får se det en annan gång! På kvällen sprack det gråa upp och blev till strålande solsken, så då åkte den vita målburken fram.



Den stora hantverksbacken har varit vit sen tidigare, men jag har inte använt den till något, så nu fick den bli tidningslåda. Enkelt att bära in och ut på verandan. Här ryms både nya och gamla tidningar. Ofta bläddrar jag i mina gamla tidningar också, och hittar alltid något nytt vackert att inspireras av...


Den andra lådan var ordentligt shabbig färdigt, men behövde ett lager färg på sej för att bli fräsch. Nu får den fungera som förvaring för sånt som kan va bra att ha ute eller inne. Ljus, bestick, servetter bäres ju ofta fram och tillbaks. Det är ett handtag också på lådan där bakom glasen. Men senare när jag får en trädgård kan den passa som förvaring åt små trädgårdsredskap, frön etc. Min runda pall blev också vit och hyllan till sovrummet, men den saknar ännu krokarna.


Den lilla mjölkpallen var underbar! Och ser ni... mina gröngula emaljburkar har fått en funktion!! Blev riktigt nöjd med mitt stilleben. I de patinerade krukorna tror jag jag skall starta en suckulentodling. Kommer att behövas måånga till mina kommande stenrabatter... :O)


Idag kommer vi att få övernattningsbesök av min pyssliga guddotter! Barnen väntar och jag väntar. Alltid kul att få en pysselkompis... :O) Badbomber står bland annat på agendan. Har aldrig gjort det förr, så får se om det lyckas... Vi skall grilla hamburgare och vara vakna till klockan två säger storasyster. Lite oklarheter vilket rum hon skall sova i " i mitt, i mitt, i mitt" "NEJ I MITT!!" Hmmm... får se hur vi löser det dilemmat!


Tack snälla ni för kommentarerna! Det är så trevligt att få gensvar. Och så roligt när en del nya bloggare hittat mej också. Det är alltid skoj för då hittar man själv nya trevliga sidor att inspireras av. Ha en skön onsdag! Här vaknade vi till regnsmatter, men det känns ganska skönt. Och smultronen behövde få sej en dusch...

Award


Gårdagen förgylldes av utmärkelser!! Fick denna av både Under kalaseken och Strandviksvillan. Tusen Tack snälla ni!! Kika gärna in till dem båda. Under kalaseken har ett stort maffigt inspirerande hus som undergår renovering i olika skeden, och hos Strandviksvillan pågår just nu arbetet med att fixa till utanför huset med en stor härlig trädgård, trappor, terass mm. Roligt att få följa med förvandlingen. Utmärkelsen går tillbaks till er båda, och till alla andra av mina trogna läsare!

måndag 7 juli 2008

Högsommar...

eller njaaa... Det borde det ju vara just nu, men termometern visar på ynka 13 grader... Kanske vi kallar det den finländska sommaren! Vi hittade iallafall ett ställe här alldeles i närheten med en hel massa mogna smultron. Varsitt strå fick vi! Det är härligt att bo på landet... :O)



Igår var det en såndär gråmulen KALL trist dag, då man inte ville vara ute, så det blidde bageri i köket istället! Jag gjorde igen Leilas rabarberpaj, och denna gången med både rabarber och jordgubbar. Gott! Storasyster gjorde alldeles själv Leilas kolasnittar, så nu har vi låånga, sega, härliga snittar i burken. Och lillasyster och jag hjälptes åt att baka kanelbullar. Och jag behärskade mej fast köket såg ut som ett bombnedslag efteråt... Förutom då barnen hade varit och lånat ETT falerande ägg av farmor och det sa kras när de steg innanför dörren... :O) Sedan kröp vi upp i soffan under en filt och mumsade och tittade Tjorven och Skrollan. Mysigt!



Lillasyster och jag har pysslat lite i hennes kokvrå! Borde bara hitta lite mer rekvisita dit. Ett loppisbesök står således på agendan. Karnevalen var skoj! Fredagen härligt varm och lördagen isande kall (finländsk sommar...) Och inte en endaste tomat åt jag... :O) Vilken tur vi låg på stranden hela förra veckan, för nu ser det inte ut att bli något strandväder... Trist! Men perfekt pysselväder istället... :O)

fredag 4 juli 2008

Tomatkarneval...


Denna helg infaller helgernas helg i vår lilla stad! Ni vet en sån helg när folk går man ur huset, även de som man aldrig annars ser...:O) Och varför just TOMATkarneval kan man undra?? Jo för Närpes är centrum för växthusodlingen i Finland, och här finns mer tomater än någonannanstans i landet... Karnevalen ståtar därmed med världens längsta tomatbord, vilket nu inte är såå långt i mina ögon... ;O) Nåväl där skall vi trivas och ha kul i dagarna två!!

Skall också tillägga att min pappa bidrar till denna tomattäthet. Han har också ett växthus, som i dagens läge är ganska litet i jämförelse med alla stora mäktiga som byggs. Men det lilla har också sin charm, om vi nu skall tänka inredningsmässigt... ;O) Men fastän jag har fri tillgång till underbara goda tomater är det väldigt sällan jag gör något speciellt med dem. Det borde det bli ändring på nu när jag tänker på det...


Men igår när jag hade en väninna på besök bjöds det på god fräsch grekisk sallad med pappas tomater i! Väninnan hade också en present med till mej... :O) Och hon vet vad jag gillar!! Jag fick en härlig plåtskylt, och en vacker ram av MadamStolz. Skylten fann genast sin plats...



Mina målarprojekt framskrider sakta, sakta... Vi har mest legat på stranden barnen och jag! Men det är väl att passa på medan solen skiner, man vet ju aldrig... Och igårkväll var vi på afrodans!!! (ute vid stranden...) Det var kul, jobbigt och svettigt, och nu är jag öm lite här och där... :O)

Tack snälla ni för tipsen om mina gröngula emaljburkar! Ni tycks gilla dem mer än jag... :O) men jag skall nog finna någon funktion för dem nu också. Ha en skön helg alla med eller utan tomater!

onsdag 2 juli 2008

Mina alldeles första...

Dessa plåtburkar är mina alldeles första (vill jag minnas) loppisfynd jag gjort. Köpte dem på sommartorget i Björneborg för många, många år sedan. Men jag vet inte riktigt... Tycker de är ganska fulsnygga! Har dock fått flytta in igen på prov... :O)


Har också en hel massa härliga emaljburkar och liknande som mamma samlat åt mej. Men jag vet inte riktigt... Då jag inte tycker om det gulgröna (BLÅVITT ni vet.... :O) Får dem inte att matcha in någonstans. Så dessa bara står och samlar damm... Tips emottages gärna! Blommor kanske i kastrullen och hinken...


Nu skall vi äta frukost i solen barnen och jag, och får se sen vad vi hittar på... Kanske det blir en dag på stranden (ni hör väl melodin... :O) Och ikväll blir det Barnkalas på Stundars!